sobota 30. apríla 2011

Nevšedné podoby prútia

12. -13. marca sa v myjavskej obci Rudník uskutočnilo stretnutie košikárov s názvom "Nevšedné podoby prútia". Nielen zo Slovenska, ale aj z Moravy.

Stretnutia sa pravidelne konajú v kultúrnom dome v Rudníku. Taký starší kultúrny dom, so sálou, z ktorej na mňa dýchol duch starých (socialistických) čias. Neosobné.

A tento rok sa stal zázrak. Sála kultúrneho domu prešla obrovskou zmenou. Zmenou, ktorá z nej urobila nevšedné miesto, hodné obdivu. Neviem, kto je autorom myšlienky. Ale výsledok je naozaj úchvatný.

Dušou celého projektu je pán Zeman - citujem z jeho internetovej stránky http://www.kosikar.eu/ : "Poctivý remeselník s úctou k tradícii, hrdý na svoj koníček, svoje kopanice a predovšetkým svoju rodinu."
Ďalej na diele spolupracovali: Zdenka
Zemanová, Zuzanka Nikodémová, Peter Beňo, Štefan Oslej, Marek Augustín,
Ľubomír Hajtún a Bc Jaroslav Ferianec.



Popis diela - úžasný opis kraja prenesený do prútia
A teraz niekoľko detailných fotografii

Prameň vrbových prútov ako zdroj košikárstva
Roh hojnosti košikárskej práce s výrobkami košikárov
Erb obce Rudník aj s vychádzajúcim Slnkom nad košikárstvom na Slovensku
Pohoria obklopujúce Rudník
Erby obcí Ostrata a Morkovice-Slížany
Detail rôznych výpletov a materiálov
A na záver technické údaje


A ešte si dovolím doplniť slová pána Zemana: " Denne sme robili 12-13 hodín, spotrebovali sme 720 kg prútov, robili sme vo veľkej pohode a s chuťou, až nám bolo ľúto, že sme to dohotovili. Okrem praktickej funkcie - zlepšiť akustiku sály, ukázať záujemcom rôzne typy výpletov, rôzne druhy vŕb a použitie kombinácie lúpaného a nelúpaného prútia je estetický dojem výrazný a pri zmene miesta pohľadu sa výrazne mení nálada pozorovatela.
Čo je však najdôležitejšie - podarilo sa nám vytvoriť dôstojný pamätník pre uchovanie prác košikárov, vyjadriť hlavnú tému projektu "Zachovanie tradičného remesle košikárstva", poukázať na ďalšiu funkciu použitia prútov pre súčasnosť a tým sa celá sála stáva našim spoločným "chrámom" pre radostné stretnutie. "