sobota 20. januára 2007

Takto farbím pedig ja

V prvom rade si vyberiem starý hrniec. Potom si rozmotám balík pedigu a začnem to zmotavat po takych 3-4 prútoch do voľného kruhu, aby sa zmestil do hrnca. Nie veľmi silno to zviažem bavlnenou niťou. Naozaj je dôležité nezviazať pedig príliš silno, aby sa farba mohla dostať všade. V opačnom prípade bude výsledok melírovaný pedig, ktorý je samozrejme tiež veľmi zaujímavý.

Do hrnca dám variť vodu - od oka, tak 6-8 litrov. Dám tam asi 200 g soli - pätinu vrecka.
Do iného hrnca dám variť asi pol litra vody a do 7 dcl pohara vysypem Dúhu - textilnú farbu. Zalejem vriacou vodou, rozmiešam a celé to vlejem do vriacej vody vo väčšom hrnci.
Pridám tam aj pripravené zvitky pedigu a na rozdiel od ostatných to nechávam na minimálnom plameni aspon pol hodinu. Potom vypnem a nechávam vychladnúť. Pedig je ľahký a tak ho v tom "náleve" ešte aj otáčam. Celková dĺžka farbenia záleží od intenzity farby, ktorú chcem dosiahnuť.
Ked sa mi javí, že je hotovo (40 minút, aj viac), tak nad vaňou vyberiem zafarbené zvitky, zevesim ich na tyč (metlu) a vysprchujem vlažnou vodou, pokiaľ odteká zafarbená voda. Potom necham uschnúť a je hotovo.
Takto zafarbený pedig pred vlastnou prácou už veľmi nemáčam. Len zľahka a krátko. Predsa len Dúha je Dúha a stále trošku farbí.

Je to celkom babračka, lebo také dve, tri farby ti zaberu kľudne aj celý deň.

Okrem najľahšie dostupnej farby značky Dúha možno použiť aj farbu značky Iberia. Pravdepodobne aj inú, určenú na textilnú batiku.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
vrba povedal(a)...

Pojala jsi to velice prakticky, žádná zbytečná omáčka a hezky rovnou k věci :-).

EMEILA povedal(a)...

Ahoj Daša! Vidím, že na to ideš doslova hopom! Stránky sa ti vydarili, máš tam veľa užitočných rád, len tak ďalej... EMEILA

jarmila povedal(a)...

Ahoj Daška,
neviem, či ešte funguje táto stránka, lebo posledné komentáre, čo som videla sú už dosť staré.
Pár týždňov sa zaoberám otázkou, či začať pliesť z pedigu, alebo nie. Začala som z papiera, ale popri tom som sadozvedela o pedigu. Neviem, kde ho kúpiť, prvý krát nechcem cez internet, chcela by som si to pozrieť na vlastné oči. Ani som nevedela aká hrúbka, aké sú farby. Na Tvojej stránke som sa čo - to dozvedela. Len stále neviem, aké veľké sú to balíky, či je to jeden kus, alebo viac a aké dlhé?
Ďakujem Ti za rady a nápady, ktoré som tu našla, budem sa sem určite rada vracať.